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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQS) ON PROFESSIONAL INDEMNITY 

(PI) 

1. What is Professional Indemnity?  

a) Professional indemnity is coverage that protects medical practitioners for any 

claims/potential claims of actual or alleged acts of negligence relating to and/or 

arising out of their medical professional services.  

b) The primary objective of professional indemnity is to pay for any loss or damages 

and defence costs from the medical negligence claims/ potential claims. 

c) Professional indemnity providers provide coverage in exchange for premiums 

paid by the insured parties.  

 

2. Do I need a Professional Indemnity? 

a) Yes, pursuant to the 2012 Amendments to the Medical Act 1971 (“the Act”) and 

the Medical Regulations 2017, professional indemnity is a prerequisite for the 

renewal of Annual practicing certificate (APC), specifically: 

Section 20 (1) of the Medical (Amendment) Act 2012 

 Any fully registered medical practitioner who desires to practice as a medical 

practitioner after 31 December of any year and who produces evidence of having 

satisfied any requirements or restrictions stipulated by the Council shall, not later 

than 1 December of that year, make an application in the prescribed form, produce 

evidence of professional indemnity cover and pay the prescribed fee for a certificate 

to practise as a medical practitioner during the ensuing year. 

Regulation 28 Medical Regulations 2017 

28(2) An application under sub regulation (1) shall be accompanied by— 

(a) a Professional Indemnity Cover; 

(b) the evidence of sufficient continuing professional development points obtained as 

determined by the Council; and 

(c) any other documents or certificates as determined by the Council 



3. How much coverage should I have?  

a) The amount of coverage for liabilities varies among doctors, and depends on your 

preference and your needs.  

b) It is your obligation to ensure that the indemnity arrangements are adequate and 

appropriate for the risks and nature of the whole scope of your own practice. 

 

 

4. I am an employee of Ministry of Health, Malaysia. Do I need professional 

indemnity?  

a) Yes, you will need professional indemnity. However, please note that government 

doctors are provided coverage under Section 5, Act 359. 

 “subject to this Act, the Government shall be liable for any wrongful act done or any 

neglect or default committed by any public officer in the same manner and to the 

same extent as that in which a principal, being in a private person, is liable for any 

wrongful act done, or any neglect or default committed by this agent, and for the 

purposes of this section and without prejudice to the generality thereof, any public 

officer acting or purporting  in good faith  to be acting in pursuance of a duty imposed 

by law shall be deemed to be the agent of and to be acting under the instructions of 

the government “       

 

5. I am an employee of the Malaysian Armed Forces (Angkatan Tentera Malaysia) 

or employed by any other Ministries.  Do I need professional indemnity? 

a) Yes, you will need professional indemnity.  However, being a government 

employee, indemnity cover will be provided by the government.    

b) Please note, medical practitioners employed by various government agencies will 

also enjoy similar privileges.  Please verify with your establishment to submit the 

necessary documents for the indemnity coverage. 

 



6. I am an employee of the Ministry of Health, Malaysia.  I would like to engage in 

locum and private practice.  Will I need additional indemnity cover? 

a) Yes, you will need additional indemnity coverage.  

b) However, please note, some independent healthcare providers may provide 

indemnity cover for the work you do for them.  Please verify if the cover is adequate 

for the scope of your work at the facility. 

 

7. I am a lecturer in a public university. Do I need professional indemnity? 

a) Yes, you will need professional indemnity.  However, public universities generally 

have a Group Indemnity Cover for all their doctors. 

b) You must verify if the cover is adequate for the scope of your work at the facility and if 

it covers any other facilities that you are assigned to outside of the university. 

c) Please note, the ‘Group Indemnity Cover’ may not cover your private practice in other 

facility. You will need to verify this with your university. 

 

8. I am a lecturer in a private medical university. Do I need professional 

indemnity? 

a) Yes, you will need professional indemnity if you are involved in clinical training.  

b) Please note, some private universities do provide group professional indemnity for 

their lecturers.  If the university does provide indemnity cover, you must ensure it 

is adequate and appropriate for the scope of your service. 

c) If the university does not have a ‘Group Professional Indemnity’ cover, you may 

consider professional indemnity under ‘Non-Clinical Doctor’ category.     

9. I am a lecturer in a private medical university.  I engage in practice in the 

university’s medical centre.   Do I need a professional indemnity? 

a) Yes, you will need professional indemnity. 



b) Though some private universities provide group professional indemnity for 

academic activities, it may not be adequate for the clinical practice.  You must 

verify with your university if the cover is adequate for all your work at the facility. 

 

10. I have retired and do not have a medical practice.  I would like to retain my APC.  

Do I still need professional indemnity? 

a) Yes, if you seek to retain your APC. 

 

11. I am actively involved in voluntary medical service outside my regular work.  Do 

I need additional professional indemnity?  

a) Yes, you will need additional professional indemnity cover.  

b) Please verify with the organisation if there is professional indemnity coverage for 

the voluntary work that you will be offering.   If adequate and appropriate 

indemnity cover is not provided by the organisation, you must make your own 

arrangements to cover yourself. 

 

12. If I provide medical care in emergencies outside work (Good Samaritan acts), 

will my professional indemnity cover me?  

a) Malaysia has yet to introduce the “Good Samaritan Act/Law”.  Doctors are advised to 

take note that the law does not protect them. 

 

13. I am employed as a PIC (Person-in-charge) in a Healthcare facility.  What do I 

need to know about professional indemnity requirements? 

a) As a responsible officer you will need to ensure that doctors under your care have 

adequate and appropriate professional indemnity cover for their practice. 

 



14. I run a busy medical practice and have several doctors working for me. What do 

I need to know about professional indemnity requirements? 

a) As a medical practitioner you must have adequate and appropriate professional 

indemnity for the scope of your clinical practice. 

b) As a responsible person-in-charge of your clinic, you must ensure that all medical 

practitioners working in your facility have appropriate and adequate professional 

indemnity. 

 

15. I am an employee of KKM / Malaysian Armed Forces/other Ministries and will 

pursue postgraduate studies in a public university.  Do I need professional 

indemnity? 

Yes, you will need professional indemnity.  However, public universities generally 

have a Group Indemnity Cover for all their doctors including postgraduate students.  

You will need to verify this with the university or your sponsoring body. 

 

16. I am an employee of Ministry of Health / Malaysian Armed Forces /other 

Ministries and will undergo a clinical attachment/ fellowship training in a public 

university / any other healthcare facility outside Ministry of Health (eg. 

IJN/THONEH). 

Do I need professional indemnity? 

Yes, you will need a professional indemnity.  However, public universities / other 

healthcare facilities generally have a Group Indemnity Cover for all their doctors 

including those attending a clinical attachment/training.  You will need to verify this 

with the facility or your employer. 

 

 

 

 

 



17. What are the Professional Indemnity documents that must be submitted to the 

MMC via the MeRITS system? 

You are required to upload the policy schedule/ certificate of insurance/ certificate 

schedule/ group policy/ certificate of membership of the ProfessionaI Indemnity.  

These documents may vary according to the provider of Professional Indemnity, and 

the documents are subject to approval by the Council.  

The documents uploaded must clearly state your name, policy number/certificate 

number, period of coverage, limit of indemnity and your places of practice.  

For group cover, the facility is required to submit to us directly the main policy with the 

complete name list of their practitioners. 

For MOH/Armed Forces: You are not required to submit any documents as the 

documents have already been submitted to us by the respective Ministry. 

Other Ministries: You are required to submit a cover letter on the indemnity signed 

by the Secretary General of the respective Ministry. 

Public University: You are required to upload the Group Policy as detailed above, or 

a cover letter from the Vice Chancellor detailing the above information. 

Private University: You are required to upload the Group Policy/ individual policy as 

detailed above. 

Private Sector: You are required to upload the Group Policy/ individual policy as 

detailed above. 

Others: You are required to upload the membership certificate/ policy/ schedule as 

detailed above. 

 

 

This document was prepared to answer general questions pertaining to Professional Indemnity. 
Should there be any queries not already address kindly refer to our hotline or email us to:- 
Email: unitapc.mmc@gmail.com 
Hotline: 0326912171 
Direct Call APC: 0168022171 / 0163832171 
Whatsapp APC: 016321751 


